Trollingvänner som följer min blogg

Besök Scandinavian Trollingforum, klicka på loggan

31 dec. 2012

Lowrance HDS12 GEN2 TOUCH


Har under vintern haft nöjet av att testköra några av Lowrance stora nya produkter, bland annat HDS-12" GEN2 TOUCH, och Simrad/Lowrance GoFree WIFI. Här kommer några bilder samt tankar kring elektroniken.
Vilken utveckling det har varit, från när jag i marinelektronikens "stenålder" monterade mitt allra första ekolod, till dagens top of the line elektronik. Först hade jag ett gul/svart ekolod med nån fågel på, denna hittade inte ens botten i hamnen, och fick bytas ut efter några dagar.
Jag minns mycket väl hur många och stora förväntningar jag hade när jag tryckte på PWR knappen på mitt första Lowrance ekolod (kombiinstrument). Lowrance LMS-160MAP. Förväntningar om att se all fisk, och givetvis förväntningarna om att kunna fånga alla dessa fiskar man såg på lodet.

Nu blev det inte riktigt så, visst såg man fisk, fast istället för "bananer" så hittade vi några pixliga "sockerbitar". Dålig montering av givare, låg prestanda och okunnande om hur man läser av och tolkar ekolodsbilden blev tillsammans stora begränsningar i min nytta och användande av marinelektronik.
Det blev snabbt så att ekolodet användes för att hitta botten, istället för att leta fisk. Elektroniken back then hade många begränsningar, samma hade jag :-)
Under årens lopp så har jag hunnit med 16-17 Lowrance och Simrad ekolod och kartplottare.
Nu 15 år senare monterar jag åter igen ett ekolod, åter igen med stora förväntningar. Den stora skillnaden är att nu är förväntningarna mixade med en stor portion realism.
Jag har kunna följa utvecklingen i marinelektronikens värld på väldigt nära håll, och sett vilka enorma framsteg som gjorts, från LMS-160MAP, via LCX modellerna, in i bredbandsteknologin på HDS enheterna och med tillbehör som Structure Scan, och högteknologi givare från Airmar.

När jag nu trycker på PWR knappen på Lowrance HDS-12" Gen2 TOUCH så vet jag med stor säkerhet att detta är en enhet som båda lever upp till, och förmodligen även övergår mina förväntningar.

Det första som slår mig är hur extremt snabbt enheten startar upp, allt laggande från HDS-10 Gen1 är borta.
Den är även snabbare än min Simrad NSE-12 i uppstarten.
Det andra som slår mig är upplösning, klarhet och ljusstyrka på den 12,1" stora skärmen.
1500NITS ljusstyrka och 1280 x 800 i upplösning. enhet/klarhet i färgerna på skärmen upplevs mycket bättre jamförd med HDS gen1, och HDS gen2.

Jag var först skeptisk till touch då andra producenter har haft stora problem med att få dessa fungera bra när man är blöt eller fuktig om fingrarna. Oavsett hur blöt jag var om fingrarna, och oavsett hur mycket fukt jag stänkte på skärmen så fanns inga antydningar till problem, eller minskad känslighet. phuu det var en stor lättnad.

Lowrance har verkligen lyckats med att ta fram en otroligt användarvänlig mjukvara, där du mycket snabbare och lättare hittar fram med  långt färre "knapptryckningar" än på tidigare modeller.
Några nyheter är bland annat:

Ekolodhistorik:
Om du nuddar skärmen så du får upp markören, så kan du smidigt titta på din historik genom att dra skärmbilden åt höger. Längst upp på skärmen ser du i ett mindre fält vart du är i ekolodhistoriken.
Letar du efter en specifik kant, eller bottenstruktur så hittar du snabbt denna i historikfältet istället för att behöva bläddra genom all historik. Mycket användbart!

Waypoints:
Här kan du nu kopiera och dela waypoints från vissa områden, istället för att kopiera alla dina waypoints så kan du nu till exempel välja att kopiera och dela från specifika sjöar, eller kustområden.
Vill du enbart dela dina WP från Baggerud på Vänern, utan att avslöja dina heta områden i Mellerud, Vättern, eller Simrishamn så är detta idag mycket smidigt.

Skärmdelning/Skärm split:
Det finns nästintill en obegränsad möjlighet att skapa egna personliga kombinationer.
Att skapa din egen skärmsplit tar inte ens tio sekunder, titta på denna filmen för att se hur otroligt smidigt det är.



12", och 9" kommer med videoingång där du kan koppla in till exempel en FLIR kamera, eller undervattenkamera.

12", och 9" kommer också vara kompatibla med Lowrance WIFI modul, och GoFree app för Apple och Android produkter. Några bilder på hur det ser ut när jag testade att koppla upp en Ipad med WIFI och spegla skärmarna hittar ni längre ner.
Inte bara tufft, men också otroligt smidigt.

Structure Map:
Funktion där du sparar dina egna loggningar för att kunna göra egna kartor över dina vatten.


Vad får du när du köper av Lowrance HDS-12 Gen2 Touch?
Marknadens utan tvekan bästa bredbandsekolod.
Structure Scan HD
Innebyggd GPS antenn
Kartplottare

För fyra år sedan hade jag Lowrance LCX-112C 10,4" skärm, LGC-3000 GPS antenn, LSS-1 Structure Scan, LBS-1 Lowrance Broadband sounder module. Alla dessa var fristående separata dyra enheter.
Idag är allt detta plus mycket mer samlat i en enkel enhet. Allt detta plus så mycket mer.
Priset på 12" touch enheten är lägre än priset på all utrustning i listan ovan.
Rätt väg att gå, mera och bättre utrustning till en lägre kostnad.

Ja HDS gen2 touch lever inte bara upp till mina förväntningar, utan övergår dessa i massor.

Det finns i dagsläget bara ett önskemål från min sida vad gäller Lowrance HDS, och det är att kunna kontrollera min Simrad autopilot direkt på skärmen på samma sätt som jag kan på min Simrad NSE.

Här kommer lite gott o blandat att titta på:


 En skärmbild från mitt besök på Sportmanship Marin, 12" i demo läge.Tyvärr så finns det ingen möjlighet att ta ett kort som visar ljusstyrkan och upplösningen.

 Lowrance HDS-12" Gen 2 Touch upp till höger.
Simrad NSS-8 WIFI kopplat ihop med Ipad via GoFree WIFI.
  
Vad grymt smidigt och tufft att kunna styra och spegla mina skärmar på min Ipad.
HDS-12" Gen2 TOUCH

Längst upp Simrad NSE-12, med Simrad BSM-2 och Airmar B175L, och Airmar B175M CHIRP givare.
Längst ner Lowrance HDS-12" Gen2 TOUCH med dubbelfrekvens akterspegelgivare som körs på 200khz.

Ett litet test :-)
Jag visste att det skulle gå att köra HDS Gen2 som CHIRP enhet genom att använda Simrad BSM-2 som ekolodsgivare. Dock finns ingen info om detta ute på nätet, ej hellre några kort alls på detta.
Notera att vi är ute i grisigt grov sjö, inga filter eller inställningar är justerade, så detta är enbart ett rå material, så jag återkommer med flera bilder när jag fått allt justerat in. Då skall ni få se några riktigt häftiga grejer :-)

Imorgon åker jag och tjejen ner till Simrishamn för att fira nyår i båten.
Vi planerar att stanna där en vecka, så jag hoppas på några dagar med lugna vindar.

Vill passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år!
Sköt om er, så ses vi snart i hamnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Loading...

Följ min TRUE HEADING CTRX CARBON + AIS online på kartan.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP